היסטוריה מצולמת: יהודי תימן יורדים מן המטוסים אל אדמת ישראל במהלך מבצע "מרבד הקסמים". בואו לצפות

בדברי ימי מדעי החברה נכתב ונאמר לא מעט על חוויית ההגירה: הקשיים וההזדמנויות העומדות בפני אדם המתנתק מארץ מולדתו ומתרבותו ומשתקע במדינה זרה. וכל אשר נכתב נכון שבעתיים כאשר הארץ היעד שונה בתכלית מארץ המוצא, וכך ככל הנראה היה גם בקרב העולים מתימן במסגרת מבצע "מרבד הקסמים" (1949 - 1950).

לטוב ולרע צביונה של מדינת ישראל ב-1949 הושפע לא מעט מתרבותן של מדינות אירופה (במזרח ובמערב) וכמעט שלא כלל מרכיבים מתרבות תימן (אם בכלל). מה חשו העולים מתימן כאשר נחתו על אדמת ארץ הקודש? האם אהבת הארץ, אידיאל הציונות והשאיפה לחיים טובים יותר הצליחו לאזן את תחושת הזרות והניכור?

מעט על אשר התרחש באותן רגעים של היכרות ראשונה אפשר ללמוד מן הסרטון המוצג לפניכם, שבו תיעד הנדבן היהודי-אמריקאי פרד מונוסון, את הגעתם לארץ של כמה קבוצות עולים מתימן.

לצפייה בסרטון - http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3716777,00.html

מי רוצה לקחת וידג'ט הביתה?

מתעניינים בספורט? רוצים להתעניין בספורט? רוצות להעמיד פנים שאתן מתעניינות בספורט? אנציקלופדיה ynet מציעה לכם את הפיתרון האינטרנטי המושלם: הטמיעו את וידג'ט "תולדות הספורט" באתר/הבלוג האישי שלכם.

http://www.ynet.co.il/articles/1,7340,L-3721123,00.html

למען עתיד ילדינו

אנציקלופדיה ynet תומכת באופן רשמי בצפיה מתמשכת במיזם "סלב ברקע". בואו גם אתם לצפות באהוד קינן מצטלם
http://ehudk.com/celeb

אלה הם תולדות הספורט

היום בשעה טובה עלה לאוויר אתר ציר הזמן "היכל התהילה" שהוא לא רק צבעוני וחביב ביותר, אלא גם מיועד לתת כבוד לכל הספורטאים, המשחקים והשיאים, בארץ ובעולם, שראויים לכך.
האתר, מבית היוצר של אנציקלופדיה Ynet, כולל כרגע 281 אייטמים, בשבועות הקרובים נוסיף עוד מאות אייטמים נוספים. אתם מוזמנים ביותר להציע לנו אייטמים או לתת משוב בכל רמה על האתר.

זה הקישור לאתר - http://go.ynet.co.il/sport

מידע נוסף על הפרויקט יש כאן - http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3677825,00.html

הצעה למיטיבי לכת
מצורף קישור לוידג'ט "היכל התהילה" למעוניינים להטמיע אותו באתר האישי/בלוג
http://primary1.allofme.com/Widget/iframe_small.html

גובה - 214
רוחב - 256

פחונים וחלומות

גם עשרות שנים לאחר המאורעות עצמם מעוררת המילה "מעברות" רגשות עזים בקרב אזרחים ישראלים רבים. האם נכון נהגה המדינה הצעירה באזרחיה החדשים בהצבת המעברות כפתרון דיור? האם התקיימה אפליה בין העולים מארצות ערב לעולים מאירופה? למרות השנים שעברו ועשרות הנסיונות לספק תשובות מוחלטות לשאלות אלה, נראה כי רק מעטה דקיק של שכחה מכסה את כאבם של יוצאי המעברות וצאצאיהם, כה דקיק כי די באזכור הנושא על מנת לגרום לרוחות ללהוט שוב.

למרות אופיו המוחלט לרוב של המידע האנציקלופדי, הפעם אין בכוונתינו להציג תשובות סופיות לשאלות שהוצגו לעיל ועל כן נסתפק באזכור כמה עובדות מוסכמות ובעיקר בהצגתו הראשונה של סרטון וידאו נדיר (באדיבות ארכיון מונוסון), המתעד את שגרת החיים במעברות בישראל בראשית שנות ה-50. גם סרטון זה כמו הקודמים לו בסדרת הכתבות "אני היתי שם בצבע" צולם על ידי האמריקאי פרד מונוסון, שערך סיור במספר מעברות בישראל וכהרגלו תיעד את המראות במצלמת 16 מ"מ.

שאלת מחקר עם חוקר המקרא, ד"ר אלי עסיס

מיהו גדול המנהיגים של העם היהודי בתקופת המקרא? לשם מה כתבו את התנ"ך? ד"ר אלי עסיס מזמין אתכם לצלול עמוק אל תוך ספר הספרים

http://www.ynet.co.il/home/0,7340,L-7485,00.html

דוקו -וידאו,דוד בן-גוריון בארה"ב, 1951

במאי 1951 יצא ראש הממשלה דוד בן-גוריון לביקור ראשון כרה"מ בארה"ב. הביקור נמשך כחודש ובמהלכו הגיע ראש ממשלת ישראל לעיר ניו-יורק שם חיכתה לו קבלת פנים יוצאת דופן. רוצים לראות את בן-גוריון בשדירה החמישית?

לצפייה בסרטון - http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3713159,00.html

איך בני אדם שומעים?

היכן ממוקמת האוזן הפנימית? מהו תפקידו של עור התוף? אנציקלופדיה ynet מציגה את "אודות השמיעה" - בואו לגלות כיצד פועלים חלקי האוזן השונים

לצפיה במצגת
http://go.ynet.co.il/short/content/2009/Audio

מחנות המעצר בקפריסין

מהו קצה גבול הסיבולת האנושית? האם יש לאידיאולוגיה כוח לסייע למאמין בה בהתמודדות עם הבלתי אפשרי? תשובות מוחצות לשאלות אלה לא נוכל לספק וספק אם יש כאלה בנמצא, אולם מענה מסוים יכול להימצא בסרטון לפניכם - תיעוד ראשון ובלעדי של מחנות המעצר למעפילים שהקימה בריטניה בקפריסין.

מאבקה של ממשלת בריטניה במפעל ההעפלה הבלתי חוקי לארץ ישראל ידע מספר שלבים, אחד המרכזיים בהם היה ההחלטה ב-7 באוגוסט 1946 לגרש את המעפילים שנתפסו למחנות מעצר מחוץ לגבולות הארץ, בקפריסין. להחלטה היו שתי סיבות עיקריות: הראשונה בהן, העומס במחנות המעצר שהוקמו בארץ (בראשם מחנה עתלית ממנו הצליח הפלמ"ח למלט כ-200 מעפילים) והשניה, הרצון לייצר אמצעי הרתעה בפני המוני המעפילים בפוטנציה, אשר ביקשו לבוא בשערי הארץ המובטחת.

לעצורים במחנות ניתן מעמד משפטי של שבויי מלחמה ועל ניהול המחנות הופקד הצבא הבריטי. במהלך שלוש שנות קיומם של המחנות בקפריסין גורשו אליהם כ-52,000 איש, מרביתם ניצולי שואה צעירים. כיצד התמודדו אותם ניצולים עם השיבה הטרגית אל מחנות מוקפי גדרות תיל ואל חיים בכליאה? יתכן כי התשובה לכך טמונה בין היתר בפעילותם המאורגנת של נציגי ה"הגנה" והמפלגות הציוניות אשר יצרו (תוך עצימת עין של השלטון הבריטי) משטר ניהול אוטונומי לדיירי המחנות ועסקו בהכשרתם, באימונים ובלימודים, לקראת הקליטה בארץ ישראל.

כיוון שבאופן רשמי סירבה ההנהגה הציונית בא"י להכיר בחוקיות הגירוש, נמנע מן העצורים סיוע חומרי ממשי מטעמה ולמשימה זו גויס ארגון הג'ויינט. כך באמצעות פעילותו הפילנטרופית ודרכונו האמריקני הצליח ב-1947 האמריקאי פרד מונוסון לזכות באישור כניסה רשמי למחנות, ולתעד במצלמתו את אשר ראו עיניו. לפניכם חשיפה ראשונה מזה 62 שנים (באדיבות ארכיון מונוסון) של אותו סליל פילם ישן.

לצפייה בסרטון
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3711840,00.html

כפר-עציון, 1947

ב-13 במאי 1948 נרשם בדפי ההיסטוריה סופו המר של אחד הקרבות הקשים במלחמת העצמאות - נפילתו של קיבוץ כפר-עציון. בצהרי אותו יום פרצו משורייני הכוח הלגיון הערבי התוקף את שער היישוב וחדרו לתוכו. בתחילה ניסו המגינים להמשיך ולהילחם, אך הכוח הערבי הכריע את הקרב. תשדורת אחרונה מכפר-עציון לירושלים בישרה: "מלכה נפלה" - כפר-עציון נפל בקרב. בתום הקרב נערך טבח אכזרי במגיני הכפר: 127 לוחמים נפלו באותו יום בכפר-עציון, רק ארבעה נותרו בחיים.

מספר חודשים לפני כיבוש הקיבוץ הגיע למקום הנדבן היהודי-אמריקאי פרד מונוסון במסגרת סיוריו ברחבי ארץ ישראל. כדרכו תיעד במצלמתו את הנופים והאנשים, ומבלי דעת הנציח כמה רגעים אחרונים מחיי היישוב. במהלך עשרות השנים לאחר מכן שכן הסרטון במרתף משפחת מונוסון בבוסטון, וכעת (באדיבות ארכיון מונוסון) אתם מוזמנים לצפות בו לראשונה.

לצפייה בסרטון
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3711689,00.html

אושוויץ , 1945

ב-27 בינואר 1945 שחררה יחידת הסיור ה-107 מהארמיה ה-60 של הצבא האדום את מחנה אושוויץ, על 7,650 היהודים ששרדו בו. מספר חודשים לאחר מכן הגיע לעיירה אושוויינצ'ים הנדבן היהודי-אמריקאי פרד מונוסון, במסגרת פעילותו למען היהודים במחנות העקורים באירופה. כהרגלו הביא עימו מונוסון מצלמת 16 מ"מ באמצעותה תיעד את הריסות המחנה ואת העדויות לזוועה שהתרחשה.

את הסרטונים אותם צילם במהלך שהותו באירופה שלאחר המלחמה, הקרין מונוסון לאחר מכן מול ציבור התורמים היהודים בארה"ב בנסיון להמחיש להם את גודל האסון שעבר על אחיהם היהודים בזמן השואה. עשרות שנים לאחר מכן, רגע לפני השמדתם, התגלו סרטי הצילום הישנים במרתף משפחת מונוסון בבוסטון וכעת (באדיבות ארכיון מונוסון) הם נחשפים לראשונה.

לצפיה בסרטון - לחצו כאן

היד הנעלמה

הפעם ב"שאלת מחקר" - הצצה נדירה אל היד הנעלמה שמעניקה חיי נצח ליצירות אמנות. ד"ר דורון לוריא, הרסטורטור הראשי של מוזיאון תל אביב לאמנות, מזמין אתכם לעולם שכולו יופי

http://www.ynet.co.il/home/0,7340,L-7408,00.html

מאיזו רקמה עיקרית מורכב השדיים?

אתגר טריוויה בן 10 שאלות לסופ"ש והפעם בנושא: רפואה ואנטומיה

כל השאלות והתשובות
http://www.ynet.co.il/home/0,7340,L-7427,00.html