מה נמצא על סדר יומו של קרימינולוג במדינת ישראל?

מדור שאלת מחקר מארח את הקרימינולוג ד"ר דני גימשי:

"תחום המחקר שלי עוסק בעולם התוכן הקרימינולוגי, ומתמקד בנושאים הקשורים לפשיעה, לעבריינות ולדרכי מניעתה, ולהבנת פעילותן של מערכות אכיפת חוק בישראל ובעולם.

בעבר ערכתי מחקר על תופעת האונס הקבוצתי בישראל, נושא הנמצא בכותרות גם בימים אלו. מצאתי, כי אונס קבוצתי מתחיל לרוב כאירוע חברתי מקובל, אך מתדרדר בהמשך לפשע אלים. לאחרונה סיימתי לערוך מחקר בנושא "פשיעה נגד הסביבה", בו חקרתי באוסטרליה ובישראל את המאפיינים השונים של פגיעה בסביבה, המהווים מעשים פליליים של ממש.

מחקר נוסף שערכתי לאחרונה יחד עם ד"ר ורד נאמן, חקר את "האנטומיה של האלימות בבתי הספר". ממצאי המחקר מצביעים על כך שהאלימות והעבריינות בבתי הספר הינן בעיקר תופעה מקומית, הנוצרת ומתפתחת בקונטקסט של אקלים ותרבות ארגונית המעוצבת בבית הספר.

מצאנו שההתנהגות האלימה אינה אקראית, אלא מתמקדת במקומות ובזמנים ספציפיים, כגון "זולות" בחצר בית הספר, בכניסה לחצר ובמסדרונות. מצאנו גם, כי ליכולת הניווט והמנהיגות של המורה בכיתה, ישנה השפעה רבה על רמת האלימות הכללית. טענת המחקר היא כי האלימות הבית ספרית אינה "מכה משמיים", ובמסגרת זו אף הצענו שורה של עקרונות לעיצוב בית ספר בטוח לתלמידים ולמורים, מהלך שחייב להיות מובל על ידי מנהלת בית הספר"

לראיון המלא עם ד"ר דני גימשי

http://www.ynet.co.il/homenc/0,7340,L-8312,00.html


אני אוהב אותך ניו יורק

פרויקט ציטוטים מיוחד שהעלינו באנציקלופדיה ynet לכבוד העיר התפוחית:

1 - ניו יורק גורמת לך לחשוב על קריסת הציוויליזציה, על סדום ועמורה, על סוף העולם. הסוף לא יפתיע כאן אף אחד. אנשים רבים כבר לקחו אותו בחשבון". סול בלו

2 - "אני מתגעגעת לניו יורק. איך שאנשים מדברים אליך ברחוב – מעליבים אותך ואומרים לך בדיוק מה הם חושבים על הז'קט שלך". מדונה

3 - כל אחד יכול להרגיש 'שייך' בניו יורק. אתה יכול להיות שייך לעיר הזו אחרי חמש דקות, בדיוק כמו מי שחי בה חמש שנים". תומס וולף

לעמוד הציטוטים המלא

http://www.ynet.co.il/home/0,7340,L-8300,00.html

שאלת מחקר עם פרופ' דן אריאלי

השבוע התראיין למדור "שאלת מחקר" פרופ' דן אריאלי, אחד החוקרים המובילים כיום בתחום - כלכלה התנהגותית. בראיון נותן פרופ' אריאלי מספר דוגמאות להטיות של אי-רציונליות בתהליך חשיבה כלכלי:

"הטעות הראשונה קשורה לחיסכון לטווח ארוך ולעובדה שרוב האנשים לא חוסכים. הטבע האנושי מתקשה לחשוב מה יקרה בעוד 30 שנה. מצד שני, התפתחות הטכנולוגיה והתקדמות הרפואה הולכים ומאריכים את תוחלת החיים שלנו, וחשיבה קדימה היא בהחלט מתבקשת (חישבו למשל על ההוצאות הרפואיות שנדרש להן אדם מבוגר)

עליית תוחלת החיים היא לא שינוי אבולוציוני איטי שלמדנו להסתגל אליו, ולכן אנחנו פשוט לא חוסכים מספיק. אם כן היינו "שחקנים רציונליים", אז בכל פעם שהיינו קופצים למסעדה או סתם קונים קפה, היינו חושבים מהי העלות העתידית של ההוצאה שלנו, כלומר מה היינו יכולים לעשות עם אותו סכום כסף בעוד שלושים שנה.

טעות שנייה קשורה לאופן שבו אנו מתייחסים לכרטיסי האשראי שלנו. מסתבר שכשאנחנו צורכים ומשלמים באותו זמן, אנחנו מרגישים מאוד שונה לגבי הצריכה ולכן אנחנו צורכים פחות. אם למשל היינו צריכים לשלם במסעדה על כל ביס, אפילו רק שקל אחד, ההנאה היתה יורדת והיינו אוכלים פחות. מצד שני, כשמשלמים על אותה ארוחה בכרטיס אשראי שמרחיק את התשלום להרבה אחרי שנצא מהמסעדה – אז מרגישים פחות את "כאב התשלום", ולכן מוציאים הרבה יותר כסף".

לראיון המלא עם פרופ' אריאלי

http://www.ynet.co.il/home/0,7340,L-8280,00.html


ההיסטוריה המלאה של הרובה

רובה, כלי ירי מקטגוריית הנשק הקל (נק"ל). נישא ומתופעל בידי אדם אחד. הרובה מורכב מקת, מנגנון ירי וקנה. לרובה שימוש צבאי כנשק אישי לחייל, ושימוש ספורטיבי בקליעה למטרה ובציד. יש בנמצא רובים בעלי קדח (פנים הקנה) חלק ורובים בעלי קדח מחורץ במסלול ספירלי (קנה מחורק).

עקרון הפעולה מתבסס על הצתת חומר הודף (אבק שרפה) היוצר לחץ גבוה ומניע את הקליע לאורך הקנה במהירות גבוהה. לרובה הצבאי הפשוט טווח יעיל העומד על 500 מטר בקירוב. לרובה צלפים טווח רב יותר אך גם משקלו רב יותר.

לערך המלא "רובה"

http://www.ynet.co.il/yaan/0,7340,L-20792-MjA3OTJfMjc4MTM4MTY2XzE0ODY4NzIwMAeqeq-FreeYaan,00.html


היום בהיסטוריה: נחתם הסכם ברסט-ליטובסק

הסכם ברסט-ליטובסק, הסכם שלום נפרד שנחתם ב-3 במרס 1918 (שלהי מלחמת העולם הראשונה) בין רוסיה הסובייטית וגרמניה. נחתם בעיר ברסט-ליטובסק (כיום בבלרוס).

אחרי
מהפכת פברואר 1917 המשיכה רוסיה במלחמה בגרמנים, זאת למרות מצבו הקשה של הצבא הרוסי שסבל מיליוני אבדות ואיבד שטחים רבים במזרח אירופה. לאחר מהפכת אוקטובר 1917 החליט מנהיג רוסיה הסובייטית ולדימיר איליץ' לנין, להפסיק את המלחמה מפניי שחשש שהמשך הקרבות יפחית את סיכויי הסובייטים לשרוד.

המשא ומתן בין הצדדים, שהחל ב-22 בדצמבר 1917, התנהל בעצלתיים, בעיקר משום שראש המשלחת לאון טרוצקי ביקש לנצל את הדיונים לצרכי תעמולה ולשווק את המהפכה העולמית לה ייחל. טרוצקי ניסה לשכנע את לנין, שתמך ב"שלום בכל מחיר" ומנגד את אנשי השמאל הקיצוני בסובייט בראשות ניקולאי בוכרין שדגלו בהמשך הלחימה בכל החזיתות, כי על רוסיה לנטוש את המלחמה, אך ללא הסכם שלום ("לא שלום ולא מלחמה"). ..

לערך המלא "הסכם ברסט-ליטובסק"

http://www.ynet.co.il/yaan/0,7340,L-10277-MTAyNzdfNDcxMTA1NjZfMTQ4Njg3MjAw-FreeYaan,00.html


בממלכת בהוטן כבר ביקרתם?

בהוטן, מדינה קטנה במזרח אסיה, בהרי ההימלאיה. בירתה - תימפו. גבולותיה: בדרום, במערב ובמזרח - הודו; בצפון - סין. בהוטן היתה מבודדת במשך שנים רבות מהעולם, ורק במחצית השנייה של המאה ה-20 החלה להיפתח להשפעות חיצוניות באופן מבוקר, איטי וזהיר, כדי להימנע מפגיעה בתרבות המסורתית ובנופיה. בעבר היתה בהוטן ממלכה אבסולוטית, אולם שליטיה היו אלו שקידמו ביוזמתם את המעבר ההדרגתי למונרכיה דמוקרטית.

שמה של בהוטן נגזר כנראה מאחד משני ביטויים דומים בסנסקריט. האחד פירושו "הקצה של טיבט", והשני "אדמה גבוהה". בשפה המקומית שמה הוא "דרוק-יול" (Druk Yul) – ארץ דרקון הרעם.


בהוטן, מדינה קטנה במזרח אסיה, בהרי ההימלאיה. בירתה - תימפו. גבולותיה: בדרום, במערב ובמזרח - הודו; בצפון

בהוטן היא ארץ ללא מוצא לים בהרי ההימלאיה המזרחיים. היא מחולקת לשלוש רצועות גיאוגרפיות מצפון לדרום:

הרי ההימלאיה הגדולים (Greater Himalayas) – האזור הגבוה במדינה, הכולל הרים המגיעים לגובה של יותר מ-7,000 מ', בהם הפסגה הגבוהה במדינה (קולה קנגרי, 7,553 מ'). אזור זה מיושב בדלילות...

לערך המלא "בהוטן"

http://www.ynet.co.il/yaan/0,7340,L-170440-MTcwNDQwXzY2Mzc3MTY2XzE0ODY4NzIwMAeqeq-FreeYaan,00.html